POSTAVITE PITANJE
Budite slobodni i kontaktirajte nas putem naše kontakt forme i postavite pitanja u vezi sa radom i aktivnostima kluba.
Rotary Klub Novi Sad | PROJEKAT ZA 2015-2016. – Automatizacija satnog mehanizam i osposobljavanje zvonika….
341
post-template-default,single,single-post,postid-341,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

PROJEKAT ZA 2015-2016. – Automatizacija satnog mehanizam i osposobljavanje zvonika….

PROJEKAT ZA 2015-2016. – Automatizacija satnog mehanizam i osposobljavanje zvonika….

Automatizacija satnog mehanizam i osposobljavanje zvonika na Petrovaradinskoj tvrđavi

13252342

Ovim projektom predviđeno je da se izvrši kompletna tehnička rekonstrukcija i automatizacija pokretačkog satnog mehanizma i osposobljavanje zvona na Tvrđavi Petrovaradin.

Carica Marija Terezija je poklonila sat početkom osamaestog veka Petrovaradinu. Svima je poznat razlog sto su mala i velila kazaljka zamenule uloge.

Ali da li vam je poznato zahvaljujuci kome ovaj sat poslednjih 27 godina nije stao i da pokazuje tačno vreme. Nekad se oglašavalo i malo i veliko zvono, malo za „frtalje“ tj. četvrtine punog sata, a veliko za pune sate. Pored sahat kule postojao je sistem kugli, semafora, za lađare.

1212121

Danas imamo sreće da nam finkcioniše barem sat. A zahvaljujći kome?

Zahvaljujući G-dinu majstoru Lajošu Lukačiju penzioneru, koji sat navija svaki dan. Ako se ne navije svaki dan, sat bi stao, a to se nije desilo 27 godina. On ne samo da navija sat svaki dan već ga i održava pravi delove po tehnologiji po kojoj su francuski majstori u Alzasu pre tri veka konstruisali ovaj sat.

Majsor Lajoš svaki dan po snegu, ledu, kiši,dolazi do sahat kule penje se drvenim merdevinama do mehanizma i velikom ručicom, kurblom, podiže teg težak 80 kg. do gornjeg položaja Međutim kako godine prolaze ovaj teg je sve teži, merdevine su sve strmije i opasnije ručica se sve teže okreće pa ga često zamenjuje ćerka.U kuli ne postoji ni osvetljenje tako da u zimskim mesecima majstor Lajos jedva nešto može da vidi i mora da otvara prozorčiće.

3424234234

Pošto se sat sastoji iz tri dela sa tri ista tega jedan za otkucavanje cetvrtina punog sata, jedan za pune sate i jedan centralni za pokretanje mehanizma kazaljki, majstor Lajošu je veliko opterećenje da podize sva tri tega 240 kg. Nekad su to verovatno radili vojnici. Za njega bi bilo veoma veliko opterećenje da navija sva tri mehanizma tako da je naša sahat kula „ gluva“.

Bilo bi lepo, posle nekoliko desetina godina, čuti zvona sa sahat kule. Predlogom ovog projekta Rotary klub Novi Sad bi olakšao majstor Lukačiju posao oko navijanja i održavanja satnog mehanizma a zvona bi se ponovo čula.

Close Box

Please enter your username or email address.
You will receive a link to reset the password via email.